Home | Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Sint Bernard

Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Sint Bernard

⏱ Leestijd: 4 minuten

Van je lieve Sint Bernard wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten. Het is namelijk niet zomaar een huisdier, maar een onderdeel van het gezin. Er gaat dan ook niets boven de band tussen een baasje en zijn hond. Het is dan ook logisch dat je er alles voor doet om ervoor dat zorgen dat je hond een lang en gelukkig leven heeft.

Hier lees je hoe oud een Sint Bernard ongeveer wordt en wat je allemaal kunt doen om hem zo oud mogelijk te laten worden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Sint Bernard nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw lieve hond!

De gemiddelde leeftijd

Natuurlijk kun je niet bepalen hoe oud je hond wordt en kunnen er altijd dingen gebeuren waar je helaas geen invloed op hebt. Een hond wordt nou eenmaal niet zo oud als een mens en al zorg je nog zo goed voor je Sint Bernard, hij kan altijd ziek worden en dat kun je niet altijd voorkomen. Grote honden worden vaak minder oud dan honden die wat kleiner zijn.

De Sint Bernard is een grote hond die tot de dogachtigen behoort. Helaas is het de Sint Bernard dus ook het geval dat hij niet zo oud wordt. Gemiddeld worden deze honden tussen de acht en de tien jaar oud.

Een Sint Bernard fokken

De Sint Bernard is erg gevoelig voor bepaalde ziektes en aandoeningen. Om deze reden zitten er dan ook strenge regels verbonden aan het fokken van de Sint Bernard. Door de grootte van van dit ras, heeft hij namelijk meer kans op een heupdysplasie en een elleboogdysplasie. Door honden goed te checken voordat er mee wordt gefokt, kan dit zoveel mogelijk worden voorkomen.

Overigens kan een hond met een elleboog- of heupdysplasie wel nog gewoon oud worden, maar het is natuurlijk geen fijne aandoening. Gelukkig is de Sint Bernard niet bovengemiddeld gevoelig voor ernstige aandoeningen.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Sint Bernard (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Sint Bernard Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Grote honden

Grote honden gaan dus over het algemeen eerder door dan een kleine hond. Een Chihuahua wordt bijvoorbeeld gemiddeld zo’n vijftien jaar, terwijl een Sint Bernard met wat geluk de tien jaar haalt. Er is veel onderzoek geweest naar waarom dit zo is. Het lijkt erop dat het volwassen leven van grote honden over het algemeen een wat hoger tempo heeft dan bij kleine honden.

Dat betekent dat grote honden over het algemeen dus sneller verouderen dan kleine honden. Het is echter niet duidelijk wat er in het lichaam precies versneld oud wordt en hoe dat dan komt.

Zo wordt je hond zo oud mogelijk

Er is helaas niet iets dat je kunt doen waardoor je hond voor altijd blijft leven. Je kunt namelijk niet voorkomen dat je hond last krijgt van een bepaalde ziekte of dat hij bijvoorbeeld komt te overlijden aan een ongeluk. Wel kun je bepaalde dingen doen die goed zijn voor zijn gezondheid of dingen juist niet doen die slecht zijn voor je hond.

Voedsel

Ten eerste is het belangrijk dat je je Sint Bernard niet te veel eten geeft. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat honden die een kwart minder aten dan hun soortgenoten zo’n twee jaar langer leefden. Bovendien is een Sint Bernard niet bijzonder sportief, maar houdt hij wel van eten. Hierdoor kan hij al snel aankomen in gewicht.

Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je je Sint Bernard gezonde voeding geeft. Goedkoop eten is meestal niet het beste, dus let goed op de ingrediënten. Deze moeten namelijk wel kwalitatief en voedzaam zijn als je wil dat je hond gezond blijft.

Je hond zal naar alle waarschijnlijkheid dolgraag jouw bord aflikken nadat je klaar bent met eten en hoe graag je dit ook zou willen, het is absoluut niet goed voor zijn gezondheid. Menseneten bevat voor honden namelijk vaak veel te veel calorieën. Daarnaast is er ook nog eten dat giftig is voor honden zoals chocolade, ui, gedroogd fruit, avocado en ook dingen met suiker of zout zijn niet goed.

Leer alles over hoe je jouw Sint Bernard gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Sint Bernard zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Sint Bernard Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Beweging

Beweging is natuurlijk ook erg belangrijk. De Sint Bernard is dus geen hele sportieve hond, maar als hij niet genoeg beweging krijgt dan wordt hij heel sloom en gaat hij uit zichzelf ook minder bewegen. Dat is niet goed voor je Sint Bernard, want hier komt hij heel snel van aan. Ga dus elke dag toch eventjes één of twee keer met je hond wandelen zodat hij in goede conditie blijft.

Dit hoeven geen lange wandelingen te zijn, maar twee keer een korte wandeling is al voldoende. Dan heeft hij in ieder geval wel even zijn beweging gehad en blijft hij in een bepaald ritme.

Het gebit

Je Sint Bernard hoeft niet per se een stralend witte glimlach te hebben, maar een gezond gebit bij je hond is belangrijker dan je misschien zou denken. Een slecht gebit kan namelijk leiden tot nierziektes, hartkwalen en andere vervelende gezondheidsproblemen.

Je kunt bijvoorbeeld de tanden van je hond poetsen met een speciale tandpasta, maar je kunt hem ook regelmatig een bot geven om op te kauwen. Het fijne hiervan is dat ook de adem van je hond frisser zal worden en dat is natuurlijk altijd fijn.

De dierenarts

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je Sint Bernard zo lang mogelijk gezond blijft leven, is door regelmatig naar de dierenarts te gaan. Je hoeft niet altijd pas naar de dierenarts te gaan wanneer je hond ziek is. Het is veel beter om elk jaar even te gaan voor een check-up. Zo krijgt hij op tijd al zijn inentingen en kan hij ontwormd worden.

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen en daarnaast kan een dierenarts het ook beter zien wanneer er iets mis is met je hond.

Liefde

Het klinkt misschien een beetje afgezaagd, maar daarom niet minder belangrijk. Een Sint Bernard is graag onderdeel van het gezin, dus laat hem dit ook zijn. Geef je hond genoeg liefde en aandacht. Het zijn namelijk hele emotionele dieren die langer leven wanneer ze in een liefdevolle omgeving leven.

Maak dus elke dag even tijd vrij om met je hond te spelen, wandelen of te knuffelen. Dat is niet alleen goed voor je Sint Bernard, maar ook voor jou!

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Sint Bernard?

Bekijk dan het Sint Bernard Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Sint Bernards. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Sint Bernard wilde weten in één compleet e-book!”

Sint Bernard Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Sint Bernard!

  • Wil je een Sint Bernard kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Sint Bernard zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Sint Bernard trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Sint Bernard de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Sint Bernards en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Sint Bernard Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Sint Bernard Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Sint Bernard Handboek interessant zal vinden.

Welkom Sint Bernard vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!