Home | Klein maar fijn: alles over de kleine Sint Bernard (uitgebreid artikel)

Klein maar fijn: alles over de kleine Sint Bernard (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Sint Bernard is een groot ras dat behoort tot de dogachtigen. Hij staat dan ook bekend als een hele grote en imposante hond. Voordat hij echter zo groot is, is het eerst natuurlijk nog een kleine puppy. Hier ga je heel anders mee om dan wanneer hij volgroeid en volwassen is. Er zijn dan ook een aantal dingen waar je goed op moet letten.

Wil je wel graag een hond zoals de Sint Bernard, maar wil je liever een iets kleinere? Dan zijn er ook nog andere opties waar je voor kunt gaan.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Sint Bernard nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw lieve hond!

Het formaat van de Sint Bernard

De Sint Bernard is een grote hond als hij eenmaal volgroeid is. Hij is stevig gebouwd en heeft een dikke vacht. Over het algemeen is het mannetje iets groter dan het vrouwtje. Een volwassen reu heeft een gemiddelde schofthoogte van tussen de 70 en de 90 centimeter.

Teefjes zijn over het algemeen wat kleiner en hebben een gemiddelde schofthoogte van tussen de 65 en de 80 centimeter. Honden van dit ras zijn erg sterk en gespierd. Ze hebben een brede rug en een krachtige hals waardoor ze een stoere indruk maken. De hals lijkt erg breed door de huidplooien die heel duidelijk te zien zijn. Ook de staart van de Sint Bernard, die omlaag hangt, is breed en krachtig.

Het gewicht

De Sint Bernard is een zware hond. Het gewicht kan erg variëren, maar ligt meestal tussen de 65 en de 120 kilo. Als puppy zijnde is hij natuurlijk nog een stuk lichter en zal het geen probleem zijn om hem op schoot te nemen, maar dat is wel een ander verhaal wanneer hij helemaal volwassen is.

Tevens moet je er rekening mee houden dat een grote hond zoals de Sint Bernard ook veel voeding nodig heeft. Het kan een flinke kostenpost zijn om je hond te voeden.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Sint Bernard wordt ook uitgebreid behandeld in Sint Bernard Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een kruising

Van sommige rassen heb je een gewone variant en een miniatuur variant. Dit is bijvoorbeeld zo bij de Poedel. Je hebt dan een gewone Poedel, maar ook een Toy Poedel oftewel een miniatuur Poedel. Bij de Sint Bernard is dit echter niet zo. De grote hond die je ziet is, is ook wat je krijgt.

Als je dus een hond wil hebben die wel op de Sint Bernard lijkt, maar die iets kleiner is, dan kun je kiezen voor een kruising.

Door een hond van dit ras te kruisen met een kleiner ras, krijg je namelijk een kleinere Sint Bernard. Het nadeel is dat je dan nooit helemaal zeker weet wat voor hond je krijgt. Je kunt je Sint Bernard dan wel mixen met een ras dat kleiner is, maar dat betekent niet dat de hond er dan uit komt te zien als de Sint Bernard of dat hij kleiner zal zijn.

Dat is het nadeel van een kruising: je weet van tevoren nooit helemaal hoe hij eruit komt te zien. Hij kan de uiterlijke kenmerken van de Sint Bernard aannemen, maar hij kan er ook meer uit komen te zien als het andere ras. Echter is dat ook wel weer meteen het leuke, want zo heb je echt een unieke hond. Meestal kiezen mensen ook juist voor de Sint Bernard vanwege zijn grote formaat.

De Sint Bernard als puppy

Wanneer je de Sint Bernard mee naar huis neemt, is het waarschijnlijk nog een puppy. Heel schattig natuurlijk, zo’n klein hondje, maar je moet wel weten hoe je er mee om moet gaan. Het is namelijk wel even anders dan een grote hond. Dat is niet alleen vanwege het formaat, maar in dit geval ook omdat de Sint Bernard dan nog in de groei is.

Hij zal waarschijnlijk ook al snel groeien omdat hij een flinke eetlust heeft. Het is daarom ook belangrijk dat je pup zoveel mogelijk beweegt, anders kan hij al snel last krijgen van overgewicht.

Bovendien neemt de kleine Sint Bernard ook snel toe in spiermassa, maar zijn skelet heeft iets langer nodig om volwassen te worden en is hier in het begin dus nog niet sterk genoeg voor. Het is belangrijk dat je dus in het begin extra voorzichtig bent om blijvende schade te voorkomen.

Zo mag hij nog niet al te lange wandelingen maken en kun je het beste nog even wachten met het naast de fiets mee laten lopen. Ook traplopen is in het begin nog uit den boze. Bovendien zijn deze extra gevaarlijk omdat hij hier ook van af kan vallen.

Leer alles over jouw lieve Sint Bernard

Wil je álles leren over jouw Sint Bernard? Bekijk dan ook het Sint Bernard Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Gebalanceerde voeding

Bij een Sint Bernard puppy hoort ook gebalanceerde voeding. Hiermee wordt niet alleen de hoeveelheid die je geeft bedoeld, maar ook de kwaliteit van het voer. Beide zijn namelijk belangrijk voor een evenwichtige groei van je Sint Bernard. Als je je pup meer geeft dan dat hij nodig heeft, dan verloopt de groei niet evenredig.

Het is best lastig in te schatten hoeveel je je pup moet geven, omdat ze in het begin nog niet zo snel aankomen qua gewicht. Je kunt je dan ook het beste laten adviseren door de fokker of iemand in de dierenwinkel.

Verschillende fases

Wanneer je Sint Bernard in de groei is, maakt hij verschillende fases mee. De eerste twee weken heet de neonatale fase. Hierbij zijn zijn gehoorgangen en de ogen nog gesloten, maar hij kan wel al goed ruiken. Dat is ook wel nodig, want op deze manier kan hij zijn weg vinden naar de warme moedermelk. Vervolgens komt de derde week en dat is de overgangsfase.

Hierin openen de gehoorgangen en de ogen zich. In de vierde tot zevende week heb je de indruksfase. De Sint Bernard pup leert zijn omgeving steeds beter kennen en wordt ook een stuk nieuwsgieriger.

De achtste tot de twaalfde week van de Sint Bernard is een hele belangrijke fase. Dit is namelijk de socialisatiefase. Het is belangrijk dat de hond op jonge leeftijd al veel omgaat met andere dieren en mensen, want dat betekent vaak dat hij op latere leeftijd ook goed met anderen om kan gaan.

De derde tot zesde maand is de rangorde- en roedelordefase waarin de Sint Bernard zijn plekje zoekt in de omgang met zijn baasjes. Ook een hond komt in de puberteit en bij de Sint Bernard is dit in de zevende tot twaalfde maand van zijn leven. In de laatste fase, de rijpingsfase, groeit de kleine Sint Bernard uit tot een volwassen hond.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Sint Bernard?

Bekijk dan het Sint Bernard Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Sint Bernards. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Sint Bernard wilde weten in één compleet e-book!”

Sint Bernard Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Sint Bernard!

  • Wil je een Sint Bernard kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Sint Bernard zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Sint Bernard trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Sint Bernard de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Sint Bernards en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Sint Bernard Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Sint Bernard Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Sint Bernard Handboek interessant zal vinden.

Welkom Sint Bernard vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!