Home | Is een Sint Bernard gevaarlijk? En wat kan je er als baasje aan doen?

Is een Sint Bernard gevaarlijk? En wat kan je er als baasje aan doen?

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Sint Bernard is één van de reuze rassen honden en hierdoor behoort hij tot de dogachtigen. Er zijn twee verschillende types van dit ras, namelijk eentje met een korte vacht en eentje met een lange vacht. Dat is meteen het enige verschil, want allebei de Sint Bernards zijn vriendelijk, zelfverzekerd, speels en levendig.

Het is tevens een goede kindervriend, maar ook een goede waakhond. Dat komt vooral door zijn grote formaat. Het grote formaat van de Sint Bernard kan een voordeel zijn, maar het kan helaas ook een nadeel zijn. Hierdoor denken honden namelijk wel eens dat het een gevaarlijke hond is.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Sint Bernard nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw lieve hond!

De Sint Bernard

Sommige hondenrassen hebben het imago dat het gevaarlijke honden zijn, maar bij de Sint Bernard is dat gelukkig niet het geval. Als mensen wel denken dat dit een gevaarlijke hond is, dan komt dat meestal door het formaat van de Sint Bernard. Een volwassen hond van dit ras is namelijk behoorlijk groot.

Een reu kan een schofthoogte krijgen van tussen de 70 centimeter en de 90 centimeter. Een teefje is meestal wat kleiner en is gemiddeld tussen de 65 centimeter en de 80 centimeter groot. Bij zo’n groot lichaam hoort ook een flink gewicht. Een reu weegt gemiddeld 80 kilo en een teefje weegt over het algemeen zo’n 65 kilo.

De grootte

De Sint Bernard is een hele harmonische, krachtige en gespierde hond. Hierdoor kan hij nogal imposant overkomen bij sommige mensen, waardoor ze denken dat het een gevaarlijke hond is. Als je het ras een beetje leert kennen, zul je al snel merken dat hier niets van waar is.

De Sint Bernard is namelijk juist een hele vriendelijke hond die nooit iemand kwaad zal doen. Je kunt een Sint Bernard dus beter een grote vriendelijke reus noemen dan een gevaarlijke hond. Als een hond groot van formaat is, betekent dat dus niet automatisch dat hij ook gevaarlijk is.

Let op: Het aan- of afleren van gedrag bij jouw Sint Bernard (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Sint Bernard Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het karakter

Als je wil weten of een hond gevaarlijk is, kun je beter kijken naar het karakter van het ras. De Sint Bernard is van nature een hele vriendelijke en zelfverzekerde hond. Over het algemeen is hij redelijk rustig, maar hij kan ook levendig en speels zijn. Het is echt een grote kindervriend en omdat hij zo trouw is aan zijn gezin, zal hij deze ook altijd verdedigen en bewaken als dat nodig mocht zijn.

Eigenlijk voelt hij alle gezinsleden wel goed aan en heeft hij het dus snel in de gaten als iemand boven het gezin het moeilijk heeft. Het is bij de Sint Bernard belangrijk dat je hem consequent opvoedt, anders kan hij zijn eigen regeltjes gaan bepalen. Geduld is trouwens ook geen overbodige luxe als je je Sint Bernard op gaat voeden.

De Sint Bernard als waakhond

Ondanks dat de Sint Bernard geen gevaarlijke hond is, is het wel een prima waakhond. Dat klinkt misschien niet helemaal logisch, want waakhonden moeten natuurlijk juist mensen wegjagen. Dat klopt, maar een waakhond hoeft helemaal geen gevaarlijke waakhond te zijn.

Tegenwoordig is het namelijk al genoeg als de hond flink blaft op het moment dat er iemand aankomt die hij niet kent of niet vertrouwt. Het baasje is dan namelijk gealarmeerd en kan zelf komen kijken wat er aan de hand is.

Trouw aan zijn baasje

De reden dat de Sint Bernard wel een goede waakhond is, is omdat hij erg trouw is aan zijn baasje. Dat komt omdat hij graag zoveel mogelijk omgaat met zijn gezin. De Sint Bernard werkt al tijdens de hele geschiedenis van het ras nauw samen met mensen. Ze gingen samen op pad tijdens reddingsmissies en de honden woonden samen met mensen in het klooster op de Sint-Bernhardpas. Ze zijn het dus gewend om veel met mensen om te gaan en hebben vaak een sterke band met hun baasje.

Hierdoor worden ze ook beschermend en zullen ze dus zonder twijfel hun baasje beschermen als dat nodig is. Wanneer er iemand binnenkomt die niet binnen hoort te komen, zal hij dit ook voelen. Hij zal misschien niet direct aan gaan vallen, maar hij wil wel zijn gezin bewaken.

Leer alles over (ongewenst) gedrag van jouw Sint Bernard

Wil je álles leren over de opvoeding en het gedrag van jouw Sint Bernard? Bekijk dan ook het Sint Bernard Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De ouders

Het karakter van de ouders van een hond spelen een grote rol in zijn karakter. Als jouw Sint Bernard twee ouders heeft die allebei heel lief en rustig zijn, dan is de kans groot dat jouw Sint Bernard dat ook zal zijn. Mochten zijn ouders juist wat wilder of agressiever zijn, dan kan het zijn dat jouw hond dit over heeft genomen.

Dat wil trouwens nog lang niet altijd iets zeggen, want de opvoeding van een hond is heel erg belangrijk.

De opvoeding

Er is niets belangrijker dan de opvoeding van je Sint Bernard. Dit heeft namelijk heel veel invloed op het gedrag en het karakter van de hond voor de rest van zijn leven. Zorg er dus voor dat je je Sint Bernard consequent opvoedt, want daar hebben jullie allebei het meeste aan. Wees altijd duidelijk in wat hij wel en niet mag doen.

Je kunt het beste goed gedrag belonen. Mensen willen nog wel eens de hond een tik geven of iets dergelijks wanneer hij slecht gedrag laat zien, maar dat werkt juist averechts. Je hond wordt dan alleen maar angstig en dat kan leiden tot agressief gedrag. Door je hond te belonen wanneer hij iets goed doet, zal hij dat gedrag herhalen en zul jij een hele lieve Sint Bernard hebben.

Beweging

Houd er rekening mee dat de Sint Bernard wel gewoon een heel actieve hond is die zijn energie kwijt wil. Het is namelijk ook een heel grote hond en hij is zeker niet lui. Als je kiest voor dit ras, is het dus ook belangrijk dat je genoeg ruimte hebt zodat hij zijn ding kan doen of dat je vaak genoeg een flinke wandeling met hem maakt.

Zodra hij namelijk zijn energie niet goed kwijt kan, zal hij zich gaan vervelen en dan wordt hij ook vervelend. Dit doet hij niet expres, maar het is gewoon een teken dat hij meer uitgedaagd moet worden en dat hij wil spelen of naar buiten wil.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Sint Bernard?

Bekijk dan het Sint Bernard Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Sint Bernards. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Sint Bernard wilde weten in één compleet e-book!”

Sint Bernard Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Sint Bernard!

  • Wil je een Sint Bernard kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Sint Bernard zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Sint Bernard trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Sint Bernard de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Sint Bernards en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Sint Bernard Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Sint Bernard Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Sint Bernard Handboek interessant zal vinden.

Welkom Sint Bernard vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!