Home | Over het karakter van de Sint Bernard: dit mag je verwachten

Over het karakter van de Sint Bernard: dit mag je verwachten

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Sint Bernard is echt wel een imposante hond om te zien maar voor zijn karakter hoef je weinig te vrezen want het is een vriendelijke en zeer behulpzame hond. Het ras wordt dan ook niet voor niks veel ingezet als hulphond bij tal van reddingsacties.

Dat is de manier waarop de meeste mensen het ras kennen en dat is niet enkel in de film zo maar de hond wordt in werkelijkheid daar ook nog altijd voor gebruikt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Sint Bernard nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw lieve hond!

Intelligente, beschermende en gevoelige hond die graag overal bij betrokken wordt

De Sint Bernard is een hond die graag deel uitmaakt van het gezin waar hij woont. Ze werken graag samen met en voor het baasje en zijn erg gevoelig voor stemmingen en weten vaak ook goed wat er in je om gaat. Als je je bijvoorbeeld niet lekker voelt, zal je Sint Bernard dit snel opmerken en zich over je ontfermen en je beschermen.

Dit voelt de hond aan maar omdat hij ook erg intelligent is, kan hij er wat mee doen. De Sint Bernard is een prima werkhond om van alles en nog wat zijn mensen te doen maar hij wil ook echt graag bij het gezin horen en overal bij betrokken worden.

Weinig kwaad in de zin maar baasje wordt wel beschermd

Een Sint Bernard is een enorme hond die er wellicht niet al te flexibel uitziet maar dat is maar schijn. De hond kan door zijn postuur wellicht wat bedreigend overkomen maar is van nature heel zachtaardig en zal enkel iemand kwaad doen die slechte bedoelingen heeft ten opzichte van zijn baasje. Grommen, blaffen of bijten zal daar niet eens snel bij voor de dag komen maar zijn gestalte is vaak al voldoende om mensen de stuipen op het lijf te jagen.

Als een indringer de hond op zich af ziet komen denderen is alleen dat doorgaans al genoeg om deze te verjagen. De Sint Bernard is zeker een waakse hond maar zal dat niet op luide wijze duidelijk maken. Zijn baasje beschermen staat echter voorop bij dit ras.

Let op: Het karakter van jouw Sint Bernard (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Sint Bernard Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Leer je Sint Bernard goed met zijn grootte omgaan

De grootte van de Sint Bernard maakt dat hij wel eens wat lomp kan zijn maar dat doet de hond zeker niet expres. Hij is zich namelijk niet bewust van zijn grote voorkomen maar als hij dan tegen iemand aanspringt, zal deze waarschijnlijk wel zo omvallen door het gewicht van de hond.

Om ervoor te zorgen dat dit soort dingen niet gebeuren en je hond snel leert wat wel en wat niet kan, is het belangrijk je Sint Bernard zo jong mogelijk mee op training te nemen. De hond kan dan spelenderwijs al veel leren en door zijn intelligentie gebeurt dit ook vaak snel en eenvoudig.

Veel ruimte en beweging nodig

Het moge duidelijk zijn: door zijn formaat heeft de Sint Bernard natuurlijk veel ruimte nodig, zowel binnens- als buitenshuis. Het is bepaald geen hond die kan gedijen op een appartementje of in een klein huis want daarin past hij simpelweg niet en kan hij niet goed uit de weg.

Een flink huis met de nodige ruimte maar ook een tuin waarin hij zich kan uitleven zijn derhalve belangrijk om de hond bezig te houden zodat hij zich niet gaat vervelen. De Sint Bernard heeft daarnaast voldoende beweging nodig om goed in conditie te blijven dus regelmatig lange wandelingen maken met je hond is zeker aan te raden.

De puppy van het ras heeft tevens beweging nodig maar het is belangrijk daarin niet te overdrijven en dit langzaam op te bouwen. Zo kun je het steeds verder opbouwen en kan de hond er prima aan wennen. Traplopen is niet zo goed voor een Sint Bernard dus zorg ervoor dat je een gewone woning hebt waar hij zoveel mogelijk op de begane grond kan vertoeven.

Fysieke en mentale aandacht gewenst

Naast voldoende fysieke uitdaging is geestelijke stimulans erg belangrijk voor het intelligente hondenras. De Sint Bernard kan prima uit de voeten met puzzels, spelletjes en is slim genoeg om deze snel op te lossen.

Dit betekent niet alleen voldoende uitdaging om verveling tegen te gaan maar ook dat jullie samen bezig zijn en dat is voor het ras erg belangrijk omdat het nu eenmaal het liefste bij zijn mensen is. De hond is erg sociaal en blijft dat op die manier ook. Mentale fitheid is voor de Sint Bernard net zo belangrijk als fysiek in goede conditie zijn.

Leer alles over het karakter van jouw Sint Bernard

Wil je alles weten over het karakter van jouw Sint Bernard? Bekijk dan ook het Sint Bernard Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Hond die niet graag alleen is en een klein hartje heeft

De Sint Bernard is een hond die graag veel aandacht en liefde van zijn baasjes krijgt en niet lang alleen kan blijven. Een paar uurtjes kan wel en daar kun je je hond zeker aan laten wennen, maar zorg er zeker voor dat je hem niet te lang alleen laat waardoor hij zich erg eenzaam kan gaan voelen. Dit is voor geen enkele hond erg prettig hoewel het ene ras er beter tegen kan dan het andere. De Sint Bernard mag dan groot zijn, hij heeft maar een klein doch zeer vriendelijk hartje en wil het liefst heel de dag mensen helpen en bij ze in de buurt verblijven.

Het ras is echt het toonbeeld van goedheid en een ware loebas. Dit straalt de hond ook wel uit als je goed naar zijn snuit met de trouwe ogen kijkt. Trouw zijn aan het baasje is iets dat bij dit ras ook echt voorop staat.

Goede socialisatie van het ras is noodzakelijk maar gaat snel

Houd er rekening mee dat de hond erg zachtaardig is maar dat daarvoor wel een goede socialisatie nodig is waar je het liefst zo vroeg mogelijk mee begint. Als de Sint Bernard voelt dat mensen bang voor hem zijn door zijn grootte, kan hij zich daar wel naar gaan gedragen en afstandelijker worden of neemt zijn waakinstinct het over.

Door je hond van jongs af aan goed te trainen en te socialiseren zal hij goed op dergelijke situaties reageren en gebeurt er niets vervelends.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Sint Bernard?

Bekijk dan het Sint Bernard Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Sint Bernards. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Sint Bernard wilde weten in één compleet e-book!”

Sint Bernard Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Sint Bernard!

  • Wil je een Sint Bernard kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Sint Bernard zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Sint Bernard trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Sint Bernard de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Sint Bernards en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Sint Bernard Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Sint Bernard Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Sint Bernard Handboek interessant zal vinden.

Welkom Sint Bernard vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!