Home | Maak kennis met de grote Sint Bernard (lang artikel)

Maak kennis met de grote Sint Bernard (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Sint Bernard is een voormalige reddingshond die uit de Zwitserse Alpen komt. Het is een hele vriendelijke hond die erg gehecht is aan zijn gezin. Hij staat bekend om verschillende dingen, waarvan zijn formaat er eentje is. Het is namelijk een hele grote hond. Dat kan voordelen hebben, maar ook nadelen.

Zo is een Sint Bernard eigenlijk een levensgrote knuffelbeer, maar zijn grootte zorgt er helaas ook voor dat hij snel last kan krijgen van gewrichtsproblemen. Je leest hier alles over het formaat van de Sint Bernard.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Sint Bernard nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw lieve hond!

De grootte van de Sint Bernard

De Sint Bernard is stevig gebouwde grote hond. Ook zijn kop is fors en hij heeft een stevige snuit. Zijn oren zijn driehoekig van vorm en hangen langs zijn kop naar beneden. Net als de recht van zijn lichaam is zijn staart ook lang. Deze hangt naar beneden en komt tot net boven de grond. Hoe groot de Sint Bernard mag zijn, is natuurlijk vastgelegd in de rasstandaard.

Over het algemeen is de reu iets groter dan het teefje. Hij is namelijk tussen de 70 centimeter en de 90 centimeter groot en een teefje is tussen de 65 centimeter en de 80 centimeter groot. Dankzij deze grootte behoort de Sint Bernard tot de dogachtigen. Hij kan dan ook behoorlijk veel wegen, namelijk tussen de 65 en de 120 kilo.

Een Sint Bernard kan echter wel al snel last krijgen van overgewicht wanneer hij niet genoeg beweging krijgt, want het is niet een hele actieve hond.

De geschiedenis

De Sint Bernard werd vroeger voornamelijk gebruikt als reddingshond in de sneeuw. Als er reizigers waren verdwaald of verongelukt, was het de taak van de hond om deze mensen op de sporen. Dit ging dit ras gelukkig redelijk gemakkelijk af omdat het een grote en sterke hond is. De taak van reddingshond is waarschijnlijk per toeval ontstaan.

De monniken die deze honden hadden, maakten veel tochten door de omgeving en namen de honden hierbij mee. Het viel hen op hoe goed de honden de weg wisten, zelfs onder barre omstandigheden.

Tijdens deze tochten lieten de honden waarschijnlijk ook zien hoe de bedolven en verdwaalde reizigers op konden sporen. Dat paste natuurlijk heel goed bij de functie van het klooster, wat een hospitium was. Waarschijnlijk besloten de monniken daarom om verder te fokken op het oriënteringsvermogen en het fantastische reukvermogen van de Sint Bernard.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Sint Bernard wordt ook uitgebreid behandeld in Sint Bernard Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De voordelen van een grote hond

De Sint Bernard is dus een grote hond en dat heeft veel voordelen. Over het algemeen wordt van grote honden gezegd dat ze erg aanhankelijk, trouw en beschermend naar hun baasje toe zijn. Dat komt ook overeen met de geschiedenis van dit ras omdat hij vroeger dus veel gebruikt werd als reddingshond.

Daarnaast luisteren grote honden over het algemeen goed naar hun baasjes en zijn ze makkelijker om te trainen. Dat komt door hun snelle analysecapaciteit.

Niet te veel beweging

Wil je wel graag een grote hond hebben, maar heb je geen zin of tijd om elke dag een flinke wandeling met je hond te maken? In dat geval is de Sint Bernard perfect voor jou. Het is namelijk wel een grote hond, maar heel erg actief is hij niet. Je maakt hem dan ook niet blij met een flinke wandeling van een uur.

Hij vindt het veel fijner om één of twee korte wandelingen per dag te maken en om verder lekker samen te knuffelen. Let er echter wel op dat je hond wel genoeg beweging krijgt, want anders kan hij al snel last krijgen van overgewicht. Een beetje beweging is dus wel belangrijk.

Leer alles over jouw lieve Sint Bernard

Wil je álles leren over jouw Sint Bernard? Bekijk dan ook het Sint Bernard Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Beschermend

Een grote hond zoals de Sint Bernard is vaak aanhankelijk en bouwen gemakkelijk een band op met hun baasje. Dat geldt natuurlijk niet zo voor elke Sint Bernard. Zo staat dit ras er ook om bekend dat ze redelijk zelfstandig kunnen zijn. Wel is een grote hond zoals de Sint Bernard heel beschermend. Ze hebben namelijk al heel erg lang de taak om mensen te beschermen. Als ze onraad ruiken, zullen ze niet aarzelen om hun gezin te beschermen.

De nadelen van een grote hond

Natuurlijk heeft een grote hond ook wat nadelen. Zo nemen ze veel ruimte in beslag. Dit merk je misschien nog niet zo goed wanneer het een puppy is, maar wel wanneer hij uit is gegroeid tot een grote hond. Ga dus goed na of je hier ook wel de ruimte voor hebt. Het is namelijk niet zomaar dat je even een hond op de bank hebt liggen, maar hij heeft ook een grote slaapmand en een grote bench. Bovendien neemt hij veel ruimte in beslag wanneer hij binnen in huis rondloopt.

Het feit dat de Sint Bernard niet veel beweging nodig heeft, kan ook weer een nadeel zijn als je juist wel graag een flinke wandeling maakt met je hond. Dit ras trekt dat simpelweg niet, want het is te veel beweging voor hem.

Duurder

Daarnaast is een grote hond over het algemeen ook wat duurder om te onderhouden dan een kleine hond. Zo eten ze bijvoorbeeld een stuk meer, wat natuurlijk heel logisch is, maar dit kost ook meer geld. Daarnaast is een bezoekje aan de dierenarts vaak ook een stukje duurder.

Wanneer ze medicijnen krijgen, moeten ze die meer krijgen of moeten ze krachtig genoeg zijn om het gewenste effect te hebben bij een grote hond. Daarnaast kosten ook operaties vaak meer geld bij een grote hond dan bij een kleine hond.

De gezondheid

De grootte van de Sint Bernard heeft helaas ook negatieve gevolgen voor zijn gezondheid. Vooral wanneer ze niet genoeg beweging krijgen, hebben ze al snel last van overgewicht. Dit zorgt er dan weer voor dat ze ook last krijgen van hun gewrichten. Zo heeft een Sint Bernard vaak last van gewrichtsproblemen zoals een heupdysplasie of een elleboogdysplasie.

Dit zijn afwijkingen in de ontwikkeling van het ellebooggewricht en het heupgewricht. De heupkom past dan niet goed in de heupkom en daardoor wordt er schade veroorzaakt, wat erg pijnlijk kan zijn voor de hond.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Sint Bernard?

Bekijk dan het Sint Bernard Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Sint Bernards. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Sint Bernard wilde weten in één compleet e-book!”

Sint Bernard Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Sint Bernard!

  • Wil je een Sint Bernard kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Sint Bernard zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Sint Bernard trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Sint Bernard de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Sint Bernards en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Sint Bernard Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Sint Bernard Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Sint Bernard Handboek interessant zal vinden.

Welkom Sint Bernard vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!