Home | Grootte en gewicht: wat is de gemiddelde schofthoogte van een Sint Bernard

Grootte en gewicht: wat is de gemiddelde schofthoogte van een Sint Bernard

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Sint Bernard is niet een ras dat zomaar voor iedereen geschikt is. Het is namelijk een hele grote hond. Je moet hier dus wel tegen opgewassen zijn! Als hij tijdens een wandeling besluit om er vandoor te gaan, moet je wel sterk genoeg zijn om hem tegen te kunnen houden. Omdat het zo’n grote hond is, werd hij vroeger vaak gebruikt als reddingshond in de sneeuw.

Tegenwoordig is dat niet meer zo, al is het nog steeds wel een goede waakhond. Het is nu echter vooral een gezinshond. Als je dus op zoek bent naar een grote hond, dan is de Sint Bernard misschien wel het ideale ras voor jou!

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Sint Bernard nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw lieve hond!

Zo groot is een Sint Bernard

De Sint Bernard is een hele grote hond. Zijn formaat is waarschijnlijk dan ook het eerste wat je opvalt aan dit hondenras. De Sint Bernard behoort dan ook tot de reuzenrassen. Een volwassen reu heeft een gemiddelde schofthoogte van tussen de 70 en de 90 centimeter.

Teefjes zijn over het algemeen wat kleiner en hebben een gemiddelde schofthoogte van tussen de 65 en de 80 centimeter. Honden van dit ras zijn erg sterk en gespierd. Ze hebben een brede rug en een krachtige hals waardoor ze een stoere indruk maken. De hals lijkt erg breed door de huidplooien die heel duidelijk te zien zijn. Ook de staart van de Sint Bernard, die omlaag hangt, is breed en krachtig.

De verlangde verhouding tussen de schofthoogte en de romplengte van deze hond is 9:10. De romplengte is van het boeggewricht tot de zitbeenknobbel. De totale lengte van het hoofd is iets meer dan een derde deel van de schofthoogte. De verhouding van de diepte van de voorsnuit tot de lengte van de voorsnuit is ongeveer 2:1.

De voorsnuit is gemeten vanaf de aanzet. Deze moet iets langer zijn dan een derde van de gehele lengte van het hoofd van de Sint Bernard. Wanneer een Sint Bernard groter is dan de maximale hoogte mogen zij tijdens een show of een wedstrijd niet lager beoordeeld worden, zolang het algehele beeld van de hond maar harmonisch is en hij op de juiste manier beweegt.

Het gewicht van de Sint Bernard

Bij zo’n grote hond hoort natuurlijk ook een flink gewicht. Ook hierbij geldt weer dat de reu over het algemeen zwaarder is dan het teefje. Zo weegt een reu gemiddeld tussen de 63 kilo en de 81 kilo en een teefje tussen de 54 kilo en de 63 kilo. Daar zit best wel een verschil in, maar er kan natuurlijk ook een groot verschil zitten in de grootte van de hond.

Over het algemeen geldt dat hoe kleiner de hond is, hoe lager zijn gewicht ook is. Let er wel op dat zijn gewicht niet te hoog wordt. De Sint Bernard vindt het wel prima om te wandelen, maar het is verder geen super actieve hond. Hierdoor kan hij makkelijk overgewicht krijgen en dat is niet goed voor de hond.

Kenmerken

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Sint Bernard (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Sint Bernard Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Sint Bernard als puppy

Natuurlijk is de Sint Bernard niet direct zo groot. Hij is eerst namelijk een kleine pup. Als hij tijdens zijn eerste jaren de juiste voeding krijgt met alle voedingsstoffen die hij nodig heeft om goed te groeien, zal het zo’n twee tot drie jaar duren voordat ze helemaal volgroeid zijn. Dit duurt iets langer dan bij andere hondenrassen.

Dat komt omdat de Sint Bernard nou eenmaal een grotere hond is. Het is niet zo dat hij dan sneller groeit en daardoor heeft hij langer nodig om uit te groeien tot de grote hond die hij is.

Niet voor iedereen geschikt

De grootte van de Sint Bernard zorgt ervoor dat niet iedereen geschikt is om deze hond te hebben. Sowieso heeft dit ras een baasje nodig die duidelijk boven hem staat en nog dominanter is. Je moet hiervoor streng en consequent zijn in je opvoeding, maar dit ook blijven naarmate hij ouder wordt.

Bovendien moet je hem ook fysiek aan kunnen. Je zult natuurlijk niet gaan vechten met je Sint Bernard, maar wanneer jullie aan het wandelen zijn en hij ziet ineens een diertje waar hij achteraan rent, dan moet je wel genoeg kracht hebben om hem tegen te houden.

Als jou dat niet lukt, dan lig jij namelijk op de grond te kijken terwijl jouw hond allang uit het zicht is. Een grote hond als een Sint Bernard moet dus een baasje hebben met overwicht en gezag die zijn hond goed in bedwang kan houden wanneer dit nodig is.

Waar moet je rekening mee houden bij een grote hond?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je kiest voor een grote hond zoals de Sint Bernard. Dit ras is niet echt geschikt voor mensen die weinig ruimte hebben in huis. Ondanks veel andere grote honden, is dit ras niet per se heel actief.

Je hoeft dus niet genoeg speelruimte voor hem te hebben, maar hij heeft natuurlijk wel gewoon beweegruimte nodig. De hond ligt niet steeds in zijn mand te slapen, maar beweegt zich ook voort door het huis.

Leer alles over de kenmerken van jouw Sint Bernard

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Sint Bernard? Bekijk dan ook het Sint Bernard Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De nadelen van de grootte van de Sint Bernard

Sommige mensen vinden het heel leuk om zo’n grote hond te hebben, maar er kunnen ook wat nadelen aan zitten. Ze zijn namelijk een stuk duurder dan kleinere honden. Ze eten meer brokken, dus je moet meer eten voor ze kopen, ze slapen in een grotere hondenmand en speelgoed voor grote honden is meestal duurder dan speelgoed voor kleine honden.

Ook operaties aan grotere honden zijn soms wat duurder. Ook hebben zij meer pijnstillers of medicatie nodig, waardoor een behandeling bij de dierenarts dus ook duurder kan zijn met een grote hond.

De voordelen

Natuurlijk heeft de grootte van een Sint Bernard ook voordelen. Ten eerste is zo’n grote hond natuurlijk heerlijk om mee te knuffelen omdat je hem dan echt goed vast kunt pakken. Wie wil er nou niet zo’n grote knuffelbeer hebben?

Verder wordt er van grote honden ook gezegd dat ze gemakkelijker zijn om te trainen en bij de Sint Bernard is dit zeker waar. Ook wordt er gezegd dat grote honden aanhankelijker zijn en ook dat klopt bij de Sint Bernard.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Sint Bernard?

Bekijk dan het Sint Bernard Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Sint Bernards. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Sint Bernard wilde weten in één compleet e-book!”

Sint Bernard Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Sint Bernard!

  • Wil je een Sint Bernard kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Sint Bernard zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Sint Bernard trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Sint Bernard de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Sint Bernards en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Sint Bernard Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Sint Bernard Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Sint Bernard Handboek interessant zal vinden.

Welkom Sint Bernard vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!