Home | Alles over de langharige Sint Bernard (uitgebreid artikel)

Alles over de langharige Sint Bernard (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Sint Bernard is een hond die erg imposant over kan komen, maar die wel heel rustig is. Je kunt dit ras herkennen aan zijn wit met bruine vacht. Er zijn een aantal vaste patronen die een Sint Bernard in zijn vacht kan hebben. De basiskleur is wit en daarnaast kan hij nog andere kleuren in zijn vacht hebben zoals zwart en bruin.

De lengte van de vacht van de Sint Bernard kan altijd verschillen. Er is namelijk een kortharig type en een langharig type. Je leest hier alles over de langharige Sint Bernard.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Sint Bernard nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw lieve hond!

De Sint Bernard langhaar

De Sint Bernard is een hele grote hond die tot de dogachtigen behoort. Er zijn twee verschillende types, namelijk eentje met lange haren en eentje met korte haren. Deze twee types zijn niet tegelijkertijd ontstaan. De korthaar, ook wel stokhaar genoemd, is de ‘originele’ Sint Bernard en bestond dus eerst.

Pas later is de Sint Bernard langhaar ontstaan. De kortharige variant bestaat waarschijnlijk ongeveer sinds het jaar 1700. De langharige Sint Bernard maakt zijn intrede pas rond het jaar 1830. De kortharige Sint Bernard van het hospitium in de Sint-Bernhardpas waar dit ras vandaan komt, werd toen gekruist met berghonden die een lange vacht hadden.

Naast de oorspronkelijke kortharige Sint Bernard, was er vanaf toen dus ook de langharige variant.

De lange vacht

In eerste instantie werd gedacht dat de langharige Sint Bernard heel geschikt was om te gebruiken als werkhond in de sneeuw. De lange vacht kon de hond dan namelijk goed warmhouden. Helaas bleek dit in de praktijk niet zo te werken. De sneeuw en het smeltwater bleef namelijk in de vacht van de hond hangen.

Niet alleen werd de vacht hierdoor een stuk zwaarder, maar het zorgde er ook voor dat de kou direct op de huid van de hond zat. De langharige Sint Bernard is dus niet geschikt voor het werk in de sneeuw. Daarom wordt dit type vooral als huishond gefokt.

De langharige variant heeft een middellange vacht met glad vallende haren of licht golvend haar. Het maakt niet uit of je Sint Bernard een lange of korte vacht heeft, want ze verliezen allebei best wel veel haar. Ze gaan dan ook allebei in de rui en tijdens deze periode zul je heel veel haar tegenkomen in je huis.

De kleur van de vacht is altijd wit, maar kan wel variërende combinaties hebben van manohie, tan, rood en zwart haar. Het patroon kan ook verschillende varianten hebben. Zo kun je een Sint Bernard hebben met een ‘gescheurde mantel’, of een ‘platenhond’ of een ‘mantelhond’. De Sint Bernard heeft altijd een dichte ondervacht.

De staart moet dicht behaard, lang en hangend zijn en de dijen een lichte broek beharing hebben. Als je kijkt naar het totaalbeeld van deze hond, dan zie je een harmonische, krachtige en gespierde hond.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Sint Bernard wordt ook uitgebreid behandeld in Sint Bernard Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Verschillen en overeenkomsten

Je ziet wel vaker bij een hondenras dat er twee verschillende types van zijn. Meestal worden zij dan ook op een iets andere manier of op een andere plek gefokt, waardoor er enkele verschillen zijn tussen de twee varianten. Dit hoeven niet per se uiterlijke verschillen te zijn, maar ook karakteristieke verschillen.

Bij de Sint Bernard is dat echter niet het geval. Het enige verschil is het verschil in de lengte van de vacht. Verder hebben allebei de honden hetzelfde vriendelijke en zelfverzekerde karakter. Daarnaast zijn ze ook allebei even groot.

De verzorging van de vacht

Zo’n mooie vacht moet natuurlijk ook goed verzorgd worden. De Sint Bernard met lange haren moet je iets vaker borstelen dan een hond met korte haren omdat de kans groter is dat hij klitten in zijn vacht krijgt. Klitten kunnen erg vervelend en pijnlijk zijn voor de hond. Het zou genoeg moeten zijn om de vacht ongeveer twee keer in de week te borstelen of kammen.

Zo kun je alle losse haren verwijderen en de vacht op peil te houden. Je kunt er wel voor kiezen om je hond iets vaker te borstelen op het moment dat hij in de rui is. Doe dit dan wel buiten en niet binnen, want dan komen al zijn haren natuurlijk ook binnen. De vacht van je Sint Bernard zal dan mooi blijven glanzen.

Trimmen

Je kunt er ook voor kiezen om de vacht van je Sint Bernard te trimmen. Als je hier geen ervaring mee hebt, dan kun je het beste naar een trimsalon gaan. Hier werken namelijk professionals die al veel ervaring hebben met het trimmen van honden. Daardoor weet je zeker dat het op een goede manier gebeurt, dat het ruipatroon van de hond niet in verwarring raakt en dat er niet te veel haar weg wordt gehaald.

De vacht checken

De Sint Bernard heeft nog een vleugje avontuur in zijn karakter zitten dankzij zijn verleden als reddingshond. Hij zal er dan ook niet voor terugdeinzen om te bosjes in te springen tijdens één van jullie wandelingen. Dat is in principe niet zo erg beestjes of viezigheid in de lange haren blijven hangen.

Dit kan zorgen voor ontstekingen en irritaties, maar deze viezigheid komt uiteindelijk ook in jouw huis terecht als je het niet weghaalt. Check daarom altijd even goed de vacht van je Sint Bernard wanneer jullie terug komen van een wandeling. Ook kan hij krasjes krijgen door bijvoorbeeld prikkeldraad of doorns, maar gelukkig zal de lange vacht dit grotendeels tegenhouden.

Leer alles over jouw lieve Sint Bernard

Wil je álles leren over jouw Sint Bernard? Bekijk dan ook het Sint Bernard Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een stralende vacht

Of de vacht van je Sint Bernard nou lang of kort is, hij moet in ieder geval wel stralen. Een stralende vacht staat namelijk in de meeste gevallen gelijk aan een gezonde hond. Ziet de vacht er wat dof of vettig uit? Heb je je hond net gewassen, maar straalt de vacht niet? Dan kan het zijn dat er iets mis is met de gezondheid van je hond.

Als hij namelijk niet helemaal fit is, dan kun je dit vaak aan de vacht zien. Mocht je twijfelen of er iets mis is, dan kun je natuurlijk het beste even naar de dierenarts gaan. Hopelijk is er niets aan de hand, maar dan heb je het wel uitgesloten.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Sint Bernard?

Bekijk dan het Sint Bernard Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Sint Bernards. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Sint Bernard wilde weten in één compleet e-book!”

Sint Bernard Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Sint Bernard!

  • Wil je een Sint Bernard kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Sint Bernard zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Sint Bernard trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Sint Bernard de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Sint Bernards en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Sint Bernard Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Sint Bernard Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Sint Bernard Handboek interessant zal vinden.

Welkom Sint Bernard vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!