Inhoudsopgave
Als je aan de Sint Bernard denkt, dan denk je waarschijnlijk aan een grote hond met een witte en bruine vacht. Er zijn een aantal vaste patronen die een hond van dit ras in zijn vacht kan hebben. De basiskleur is altijd wit en daarnaast kan hij ook nog andere kleuren in zijn vacht hebben zoals bruin en zwart.
Hoe lang de vacht van de Sint Bernard precies is, kan echter altijd verschillen. Er is namelijk een kortharige variant en een langharige variant. Je leest hier alles over de Sint Bernard met korte haren.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Sint Bernard nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw lieve hond!
De Sint Bernard korthaar
De Sint Bernard is een ontzettend grote hond die hoort tot de dogachtigen. Er zijn twee verschillende types, namelijk eentje met lange haren en eentje met korte haren. De vacht van de kortharige variant is natuurlijk kort, maar hij is ook glad en hard. Hij voelt echter niet ruw aan. De bovenvacht is dicht, vlak en goed aanliggend.
Ook de ondervacht is dicht. De staart moet dicht behaard zijn en de dijen een lichte broek beharing hebben. Als je kijkt naar het totaalbeeld van deze hond, dan zie je een harmonische, krachtige en gespierde hond. Overigens was de Sint Bernard een hond met korte haren. De korthaar is dus de ‘originele’ versie van dit ras.
De korthaar wordt ook wel de Sint Bernard stokhaar genoemd. Op een later moment is men gaan kruisen met de Newfoundlander en is de langharige Sint Bernard ontstaan.
Verschillen en overeenkomsten
Soms zie je bij een hondenras waar binnen twee verschillende types zijn enkele verschillen. Dit hoeven niet per se uiterlijke verschillen te zijn, maar ook karakteristieke verschillen. Bij de Sint Bernard is dat echter niet het geval. Het enige verschil is het verschil in de lengte van de vacht. Verder hebben allebei de honden hetzelfde vriendelijke en zelfverzekerde karakter. Daarnaast zijn ze ook allebei even groot.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Sint Bernard wordt ook uitgebreid behandeld in Sint Bernard Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
De verzorging van de vacht
Zo’n mooie vacht moet natuurlijk ook goed verzorgd worden. Het voordeel van de Sint Bernard kortharig is natuurlijk dat je hem minder vaak hoeft te borstelen dan de Sint Bernard met lange haren. Dat betekent echter niet dat je hem nooit hoeft te borstelen, maar doe het wel regelmatig.
Af en toe de vacht borstelen of kammen zou genoeg moeten zijn om alle losse haren te verwijderen en de vacht op peil te houden. Je kunt er wel voor kiezen om je hond iets vaker te borstelen wanneer hij in de rui is. Doe dit dan wel buiten en niet binnen, want dan komen al zijn haren natuurlijk ook binnen. De vacht van je Sint Bernard zal dan mooi glanzen.
De vacht checken
Deze hond heeft natuurlijk wel nog een vleugje avontuur in zijn karakter zitten dankzij zijn verleden als reddingshond. Hij zal er dan ook niet voor terugdeinzen om te bosjes in te springen tijdens één van jullie wandelingen. Dat is in principe niet zo erg, maar het kan er natuurlijk wel voor zorgen dat hij krasjes krijgt door doorns of bijvoorbeeld prikkeldraad.
Hij heeft namelijk geen lange vacht die dat tegenhoudt. Bovendien kunnen er ook beestjes of viezigheid in de haren blijven hangen. Dit kan zorgen voor ontstekingen en irritaties, maar deze viezigheid komt uiteindelijk ook in jouw huis terecht als je het niet weghaalt. Check daarom altijd even goed de vacht van je Sint Bernard wanneer jullie terug komen van een wandeling.
Leer alles over jouw lieve Sint Bernard
Wil je álles leren over jouw Sint Bernard? Bekijk dan ook het Sint Bernard Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Een stralende vacht
Of de vacht van je Sint Bernard nou lang of kort is, hij moet in ieder geval wel stralen. Een stralende vacht staat namelijk in de meeste gevallen gelijk aan een gezonde hond. Ziet de vacht er wat dof of vettig uit? Heb je je hond net gewassen, maar straalt de vacht niet? Dan kan het zijn dat er iets mis is met de gezondheid van je hond.
Als hij namelijk niet helemaal fit is, dan kun je dit vaak aan de vacht zien. Mocht je twijfelen of er iets mis is, dan kun je natuurlijk het beste even naar de dierenarts gaan. Hopelijk is er niets aan de hand, maar dan heb je het wel uitgesloten.
De geschiedenis
Hoe komt de Sint Bernard eigenlijk aan deze korte vacht? Om daar achter te komen, moet je eerst wat meer over de geschiedenis van het ras weten. De Sint Bernard komt uit de Alpen, om precies te zijn uit het gebied rond de Sint-Bernhardpas.
Dit was in de tijd van het Romeinse Rijk zo’n beetje het enige doorgangspunt in de Alpen tussen het noorden van Europa en wat nu Italië is dat goed begaanbaar was. De Romeinse legioenen trokken daar dus doorheen tijdens hun veldtochten. Ze bouwden hoog in de Sint-Bernhardpas een tempel.
Werkhonden en oorlogshonden
De legioenen werden vergezeld door hele grote oorlogshonden en werkhonden. Waarschijnlijk zijn deze verwant aan veel van de grote hondenrassen die we vandaag de dag in Europa kennen. De Sint Bernard hoort daar ook bij, maar er zijn later ook nog andere genetische invloeden bovenop gekomen. Het Romeinse Rijk viel namelijk en daardoor raakte de bergpas en de tempel in verval. Pas veel later werd er weer iets gebouwd, nu namelijk een tempel. Het verhaal van de Sint Bernard begint hier pas echt.
Het klooster werd namelijk beheerd door monniken en zij maakten er een hospitium van. Deze monniken waren hele geleerde mensen en hadden daardoor veel kennis van het kruisen van hondenrassen voor specifieke doelen.
Het ontstaan van de Sint Bernard
Wie allemaal de precieze voorouders van de Sint Bernard waren, is helaas niet bekend. Waarschijnlijk zijn de eerste honden van dit ras per toeval naar het klooster gebracht. Ze moesten het terrein en de bezittingen van de monniken bewaken. In eerste instantie leken ze vooral op de sennenhonden en de andere boerderij- en herdershonden uit het Alpengebied.
Dat zijn namelijk ook allemaal grote honden met ongeveer dezelfde kleur vacht. Ook de lengte van de vacht is redelijk hetzelfde. Toen de eerste officiële rasstandaard van de Sint Bernard werd geschreven, bestond alleen nog maar de Sint Bernard korthaar.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Sint Bernard?
Bekijk dan het Sint Bernard Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!
Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)