Inhoudsopgave
De Sint Bernard is een hele lieve, maar grote hond. Hierdoor lijkt hij misschien niet altijd even vriendelijk, maar dat is hij juist wel. Doordat hij heel zijn leven veel met mensen samen heeft gewerkt, vindt hij het ook fijn om zoveel mogelijk tijd met mensen door te brengen. Dat moet het baasje ook wel willen, want een grote hond als deze heeft veel beweging nodig.
Daarnaast heeft zijn vacht ook veel verzorging nodig. De Sint Bernard is in verschillende kleuren te vinden. Je leest hier alles over de zwarte Sint Bernard.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Sint Bernard nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw lieve hond!
Zwart bij de Sint Bernard
Als je denkt aan een Sint Bernard, dan denk je waarschijnlijk aan een grote hond met een witte en bruine vacht. Dit zijn namelijk de kleuren die het meeste voorkomen bij de hond. Soms heeft hij ook wat zwart in zijn vacht. Een vleug van zwart op het lichaam van de Sint Bernard wordt getolereerd, maar is dus niet heel wenselijk. Je zult dus nooit een hond van dit ras zien die echt helemaal zwart is.
Wel heeft een Sint Bernard altijd een beetje zwart in zijn gezicht. Zo heeft hij donker masker die meestal zwart van kleur is. Dat wil zeggen dat zijn neus zwart is. De neusspiegel van de Sint Bernard moet zwart van kleur zijn. Het zijn in dit geval niet per se de haren die zwart zijn, maar juist de pigment in de huid.
Omdat hij zo weinig haren op deze plek heeft, lijkt het net of zijn haren zwart zijn. Ook zijn de randen van de lippen zwart van kleur omdat deze zwart gepigmenteerd zijn. De plekken rondom de ogen van de Sint Bernard zijn meestal ook zwart van kleur. De oren kunnen naar de punten toe ook donkerder worden en soms ook zwart zijn.
De vacht van de Sint Bernard
Welke kleuren de vacht van de Sint Bernard precies mag hebben, is vastgelegd in de rasstandaard. Hier staat in geschreven dat de grondkleur van de Sint Bernard altijd wit moet zijn. Hij mag kleine of grote platen hebben die helder rood van kleur zijn. Deze honden worden ook wel platenhonden genoemd.
Als je een mantelhond hebt, dan heeft hij een aansluitend helder tot donkerrood dek op zijn rug en op zijn flanken. Als een mantel met wit wordt onderbroken, heet dat een gescheurde mantel. Het wordt geoorloofd als de hond verder roodbruin gestroomd is. Bruingeel wordt ook getolereerd, maar is minder gewenst. Het is juist goed als de Sint Bernard donkere aftekeningen op zijn hoofd heeft.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Sint Bernard wordt ook uitgebreid behandeld in Sint Bernard Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Aftekeningen
De Sint Bernard heeft nooit één kleur, maar heeft altijd aftekeningen. Zo moet hij witte aftekeningen hebben op zijn borst, op zijn voeten, op de punt van zijn staart en op zijn neusband. Ook moet hij een bles hebben en een nekvlek. Daarnaast is het ook nog een pluspunt wanneer hij een witte kraag heeft en als zijn donker masker symmetrisch is.
Twee variaties
Wanneer je kiest voor een Sint Bernard, kun je kiezen voor een hond met lange haren en een hond met korte haren. De Sint Bernard korthaar wordt ook wel stokhaar genoemd. Allebei deze types hebben dezelfde opvallende grootte en uiterlijk. Het enige verschil is de lengte van de vacht. De kortharige variant is de ‘originele’ Sint Bernard.
Deze heeft een dichte bovenvacht die dicht, vlak, goed aanliggend en hard is. Hij heeft een dichte ondervacht en ook zijn staart is dicht behaard. Hij heeft dijen met een lichte broekbeharing. De langharige Sint Bernard heeft een rechte bovenvacht van een middelmatige lengte en een dichte ondervacht.
Zijn gezicht en oren zijn kort behaard en het haar is meestal op de heupen en bij het kruis licht gegolfd. Op de dijen is een flinke broekbeharing de voorbenen zijn bevederd en de staart is bossig.
De eerste Sint Bernards hadden dus een korte vacht. Later bleek dat erg praktisch omdat ze in werden gezet als reddingshonden. In 1830 werd de kortharige Sint Bernard gemixt met een Newfoundlander, waardoor er een Sint Bernard ontstond met lange haren.
Men dacht dat deze langere en dus warmere vacht ook fijner zou zijn voor de hond omdat hij in koude weersomstandigheden altijd buiten was, maar het sneeuw en ijs bleef juist in de lange haren plakken. Hierdoor kreeg de hond het juist alleen maar kouder. Bovendien was het voor de hond best zwaar om al die vastgekleefde sneeuw en ijs mee te sjouwen.
Leer alles over jouw lieve Sint Bernard
Wil je álles leren over jouw Sint Bernard? Bekijk dan ook het Sint Bernard Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
De verzorging van de vacht
De Sint Bernard heeft een dikke vacht en die heeft ook veel verzorging nodig. Zo moet hij twee keer per week doorgekamd worden. Zo komt er genoeg lucht in de vacht en kun je voorkomen dat er klitten ontstaan. Wanneer je de vacht van je Sint Bernard gaat kammen, is het het makkelijkste om onderaan bij de achterpoten te beginnen. Je kamt een laagje en daarna ga je steeds een stukje naar boven. Er zijn een aantal plekjes waar de vacht extra snel kan gaan klitten, zoals achter het oor en onder de oksels.
Iets anders dat je kunt doen om de vacht te verzorgen, is hem door te blazen met een waterblazer of een sterke föhn. Op deze manier kun je vocht en vuil uit de vacht blazen. Bovendien komt er op die manier lucht in de vacht waardoor hij minder gaat broeien en stinken.
De vacht checken
De Sint Bernard is een hond die niet ergens voor terugdeinst en die wel van een avontuurtje houdt. Als jullie samen aan het wandelen zijn, zal hij dan vast ook wel eens de bosjes in rennen wanneer hij denkt daar iets te zien. Het is dan ook belangrijk dat je de vacht van je hond goed checkt als jullie weer thuis komen.
Niet alleen voor de hond, maar ook voor jezelf. Als er viezigheid of beestjes achterblijven in de vacht, kunnen deze voor irritaties zorgen bij de hond. Bovendien kan die viezigheid dan uiteindelijk bij jou in huis terecht komen en dat wil je natuurlijk ook niet hebben! Controleer daarom altijd even de vacht en kijk of er tijdens de wandeling iets in is blijven hangen.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Sint Bernard?
Bekijk dan het Sint Bernard Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!
Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)