Home | Kwijlt een Sint Bernard veel? En kan je iets aan het kwijlen doen? Lees dit.

Kwijlt een Sint Bernard veel? En kan je iets aan het kwijlen doen? Lees dit.

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je een hond uit gaat zoeken, zijn er veel dingen waar je over na moet denken. Hoe groot mag de hond zijn? Wil je een sportieve of een rustige hond? Wil je er eentje met lange haren of met korte haren? Er zijn ook veel dingen waar je rekening mee moet houden.

Vind je het geen probleem dat je huis onder de haren komt te zitten en heb je wel de tijd om je hond goed te verzorgen? Iets waar je misschien niet zo snel aan zal denken, is of het ras dat je uitkiest veel kwijlt of niet. Toch is dat best handig om over na te denken. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de Sint Bernard. Deze lieve en grote hond kan best wel veel kwijlen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Sint Bernard nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw lieve hond!

Kwijlen

Je staat er misschien niet zo snel bij stil, maar een Sint Bernard heeft een flinke neiging om te kwijlen. Daar kan hij zelf natuurlijk niets aan doen, want dat komt door de bouw van zijn gezicht en dan vooral van zijn mond. Ze hebben namelijk lippen die best wel lang zijn en daardoor over hun onderkaak heen hangen.

Hierdoor kunnen ze gaan kwijlen. Het is dus niet iets wat hij zelf kan voorkomen, want het ligt gewoon aan de vorm van zijn lippen. Gelukkig is het maar kwijl en kun je het gemakkelijk poetsen als het op de grond komt, maar je moet hier wel rekening mee houden op het moment dat je een Sint Bernard koopt.

Wanneer kwijlen?

Honden produceren vooral kwijl op het moment dat ze zin hebben in eten of wanneer ze eten ruiken. Dit watertanden, wat sommige mensen ook wel hebben, is helemaal normaal. Sommige hondenrassen creëren echter net wat meer kwijl dan andere hondenrassen en dat is bij de Sint Bernard dus ook het geval.

Je kunt er ook rekening mee houden dat je hond dus misschien wel iets meer gaat kwijlen op het moment dat jij gaat koken of dat het bijna etenstijd is voor hem.

Let op: Het aan- of afleren van gedrag bij jouw Sint Bernard (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Sint Bernard Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Geschikt baasje

Als jij bijvoorbeeld geen zin hebt om af en toe de kwijl van je hond op te ruimen of je dit zelfs vies vindt, dan is de Sint Bernard wellicht niet de beste optie voor jou om als huisdier te nemen. Het is misschien nog niet zo’n ramp als de kwijl op de grond komt, want dan kun je het gewoon snel poetsen.

Houd er echter rekening mee dat de kwijl ook op andere plekken terecht kan komen, bijvoorbeeld in het tapijt of op de meubels. Als je net een dure nieuwe bank hebt gekocht, dan zul je er waarschijnlijk niet zo blij mee zijn als er meteen kwijl op ligt.

Maatregelen

Kwijlen is een hele normale reactie, maar het is natuurlijk niet zo fijn als je Sint Bernard je bezoek onder smeert met zijn kwijl. Gelukkig zijn er ook nog maatregelen die je als baasje kunt nemen om ervoor te zorgen dat het kwijl van je hond niet overal in huis terecht komt. Er zijn bijvoorbeeld genoeg dekens en hoezen die je op je meubels kunt leggen om deze te beschermen.

Als je je Sint Bernard aanleert dat hij alleen op een deken mag liggen als hij op de bank ligt, dan kun je dus je bank beschermen tegen het kwijl van je hond! Het deken is dan speciaal bedoeld om het kwijl van de hond op te vangen, dus het is dan ook niet erg als deze vies wordt.

Een hond gaat dus vooral kwijlen op het moment dat hij zin heeft in eten of eten ruikt. Zorg er daarom voor dat hij op een vaste tijd en op een vaste plaats zijn maaltijd krijgt. Hier raakt je hond dan zo aan gewend dat er buiten deze periodes en op een andere plek geen eten voor hem is. Hij heeft dan dus ook geen reden om te kwijlen.

Leer alles over (ongewenst) gedrag van jouw Sint Bernard

Wil je álles leren over de opvoeding en het gedrag van jouw Sint Bernard? Bekijk dan ook het Sint Bernard Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Andere hondenrassen die veel kwijlen

De Sint Bernard is echt niet het enige hondenras dat veel kwijlt. Er zijn namelijk nog genoeg andere hondenrassen die dat ook doen. Opvallend is dat de meeste van deze hondenrassen ook ongeveer dezelfde mond hebben als de Sint Bernard. Dat wil dus zeggen dat ze grote lippen hebben die over hun onderkaak heen hangen.

Zo heb je bijvoorbeeld de Bordeauxdog, de Bloedhond, de Deense Dog, de Bullmastiff, de Boxer, de Bulldog en de Newfoundlander. Zij hebben allemaal dezelfde grote lippen als de Sint Bernard, waardoor ze ook veel kwijlen.

Ziektes

Als je hond echt heel veel kwijlt, kan dat ook betekenen dat hij last heeft van een bepaalde ziekte. Kwijlen kan namelijk een gevolg zijn van een aantal aandoeningen. Zo kan je hond bijvoorbeeld last hebben van facialis paralyse, oftewel een aangezichtsspier verlamming.

Bij een hond die last heeft van deze verlamming, sluiten de lippen niet goed waardoor eten en drinken een probleem kan worden. Er zijn verschillende oorzaken zijn die deze aandoening kunnen veroorzaken, zoals een middenoorontsteking.

Een andere aandoening die je hond kan hebben waardoor hij veel gaat kwijlen, is mandibularis paralyse. Dit is een verlamde onderkaak. Je hond heeft dan dus een verlamde, of afhangende, onderkaak waardoor hij niet zo goed kan drinken. Ze staan dan in de waterbak te lebberen, maar het lijkt wel alsof deze eerder voller dan leger raakt.

In de waterbak ligt dan een laagje speeksel. Honden die last hebben van deze aandoening moeten worden geholpen met eten en drinken. Je kunt je hond dan bijvoorbeeld een snuitje om doen waardoor zijn bek maximaal 1 centimeter open kan. In de meeste gevallen gaat het vaak vanzelf weer over.

Tot slot kan je hond ook last hebben van stomatitis, oftewel een ontsteking van de mondslijmvliezen. Dit zorgt er dan voor dat je Sint Bernard veel speeksel produceert. Om de precieze oorzaak hiervan te achterhalen, moet de bek van je hond verdoofd worden zodat deze goed kan worden onderzocht. Als je Sint Bernard vooral veel last heeft van een stinkadem, kan het ook zijn dat hij last heeft van lipplooidermatitis.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Sint Bernard?

Bekijk dan het Sint Bernard Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Sint Bernards. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Sint Bernard wilde weten in één compleet e-book!”

Sint Bernard Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Sint Bernard!

  • Wil je een Sint Bernard kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Sint Bernard zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Sint Bernard trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Sint Bernard de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Sint Bernards en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Sint Bernard Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Sint Bernard Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Sint Bernard Handboek interessant zal vinden.

Welkom Sint Bernard vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!