Inhoudsopgave
Als je een hond uit gaat kiezen om te kopen of te adopteren, dan zijn er een heleboel hondenrassen waar je uit kunt kiezen. Om het nog allemaal net eventjes iets moeilijker, of misschien juist wel makkelijker, te maken, zijn er ook nog verschillende kruisingen waar je uit kunt kiezen. Hierdoor is dus het aanbod nog ruimer.
Aan de andere kant is het wel fijn als je zat te twijfelen tussen twee rassen. Weet je bijvoorbeeld niet of je graag een Sint Bernard of een Poedel wil? Geen probleem, want dan kies je toch voor de Saint Berdoodle! Je leest hier alles over deze mooie en lieve kruising.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Sint Bernard nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw lieve hond!
Algemeen
De Saint Berdoodle is dus de kruising tussen de moedige Sint Bernard en de bekende en gracieuze Poedel. Een puppy van deze kruising is ontzettend zacht. Je kunt de Saint Berdoodle gebruiken als werkhond, maar over het algemeen worden ze vooral gebruikt als gezelschapshond.
Het zijn namelijk hele vriendelijke honden die het liefste jouw onverdeelde aandacht en liefde willen. Ze vinden het dan ook heerlijk om op je schoot te kruipen en hier de hele avond te blijven zitten.
Je vindt een Saint Berdoodle meestal in de buurt van mensen. De pups zijn gemakkelijk te verzorgen. Ze zijn kalm en een beetje lui. Hierdoor zijn ze ook heel geschikt voor mensen die nog nooit eerder een hond hebben gehad.
De kruising tussen de Poedel en de Sint Bernard wordt dus de Saint Berdoodle genoemd, maar hij heeft ook nog andere namen. Zo wordt hij namelijk ook wel The Saint Berdoodle genoemd of The Saint Berpoo. Vanwege hun ouders wordt deze kruising vaak gebruikt voor therapie- of servicedoeleinden.
In de meeste gevallen wordt een standaard Poedel gebruikt voor deze kruising, want een miniatuur Poedel is iets te klein om te laten fokken met een Sint Bernard. Echter zijn er wel mini Saint Berdoodles. Hiervoor wordt dan een miniatuur Poedel gemengd met een Sint Bernard en een Cocker Spaniël.
Het uiterlijk
Deze kruising lijkt misschien wel meer op een knuffeldier dan op een echte hond. Hoe dan ook, het is in ieder geval sowieso een hele mooie hond. Ze hebben slappe oren die naar beneden hangen en warme, bruine ogen. Meestal houdt deze kruising het gezicht van de Sint Bernard, maar ze hebben dan weer niet de hangende wangen en de slappe ogen die kenmerkend zijn voor dit ras.
Hierdoor is de Saint Berdoodle erg populair bij hondenliefhebbers die wel graag een Sint Berner willen hebben, maar die liever niet de ooginfecties die veel voorkomen bij dit ras en het overmatige kwijlen. Deze kruising heeft een zachte vacht, maar hij is wel gespierd en heeft een krachtig lichaam.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Sint Bernard wordt ook uitgebreid behandeld in Sint Bernard Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Grootte en gewicht
De Saint Berdoodle is een redelijk grote hond. Ze zijn ongeveer tussen de 61 centimeter en de 76 centimeter groot. Gemiddeld weegt deze kruising tussen de 45 en de 80 kilo. De pups die meer van het Sint Bernard gen erven, zullen wat zwaarder in gewicht zijn omdat de Sint Bernard groter is dan de Poedel.
Helaas komt het wel eens voor dat deze pups uiteindelijk terug worden gebracht naar de fokker of naar het asiel omdat de baasjes niet beseften hoe groot ze uiteindelijk worden. Het is dan ook belangrijk dat je weet hoe groot je hond ongeveer kan worden en dat je hier ook op voorbereid bent. Je huis moet bijvoorbeeld groot genoeg zijn voor deze hond.
De vacht
Er is niet zoveel variatie in de kleuren die de vacht van de Saint Berdoodle kan hebben. Meestal bevatten ze namelijk maar vier kleuren: wit, zwart, rood en bruin. De vacht heeft echter bijna altijd maar twee kleuren. De combinaties die het meeste voorkomen, zijn wit en bruin, wit en zwart en wit en rood.
De puppy’s hebben vaak een iets donkerdere kleur vacht die na verloop van tijd wat lichter wordt. Omdat één van de ouders een Poedel is, verliest deze kruising niet zoveel haren.
Het karakter van de Saint Berdoodle
De Saint Berdoodle mag dan wel een intimiderend formaat hebben, dankzij zijn teddybeer-achtig uiterlijk en zijn lieve karakter is hij allesbehalve gevaarlijk of eng. De Saint Berdoodle wil graag zoveel mogelijk vrienden maken en het maakt ze niet uit of dit dieren of mensen zijn. Ze kunnen over het algemeen met iedereen die ze ontmoeten goed overweg. Je kunt de Saint Berdoodle dus eigenlijk wel zien als een gigantische knuffel. Hij vindt het dan ook heerlijk om samen op de bank te knuffelen. Als je veel aandacht en liefde aan je Saint Berdoodle geeft, dan zul je voor het leven een trouwe kameraad hebben.
De sterke band met zijn familieleden kan er wel weer voor zorgen dat de Saint Berdoodle snel last heeft van verlatingsangst op het moment dat hij te vaak alleen wordt gelaten. Vooral puppy’s kunnen gestrest raken wanneer ze alleen thuis blijven. Je kunt dit dus het beste rustig opbouwen zodat je hond eraan kan wennen.
De familie betekent alles voor de hond en hij zal ze dan ook beschermen wanneer dat nodig is. Het zijn echter wel kalme honden die niet super energiek of speels zijn. Ze doen liever overdag een dutje dan dat ze met je gaan hardlopen. Een korte wandeling of snelle speelsessie is vaak al genoeg voor de Saint Berdoodle. Wel is het belangrijk dat de hond elke dag even wat beweging heeft en dat je regelmatig met hem traint, anders kunnen ze onheilspellend worden.
Leer alles over jouw lieve Sint Bernard
Wil je álles leren over jouw Sint Bernard? Bekijk dan ook het Sint Bernard Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
De verzorging
Een hond moet je natuurlijk ook goed verzorgen, maar gelukkig heeft de Saint Berdoodle niet heel veel verzorging nodig. De pups zijn over het algemeen redelijk gezond, zijn gemakkelijk te verzorgen en hebben niet heel veel beweging nodig. Je zult wel redelijk veel geld aan voeding uit moeten geven, want de Saint Berdoodle heeft een grote maag.
Eén of twee korte wandelingen per dag zullen waarschijnlijk al voldoende zijn. Maak niet een lange of inspannende wandeling, want dat kan te veel zijn voor ze. Wel zijn het sterke honden, dus zorg dat je hem de baas kunt tijdens jullie wandeling en dat je hem tegen kunt houden als hij er ineens vandoor wil gaan.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Sint Bernard?
Bekijk dan het Sint Bernard Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!
Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)