Home | Het vaatje van de Sint Bernard: iconisch item

Het vaatje van de Sint Bernard: iconisch item

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Sint Bernard is een hele grote hond uit de Zwitserse Alpen. Hier had hij vroeger de taak als reddingshond. Dankzij zijn grote en sterke lichaam kon hij zich goed voortbewegen door de sneeuw en dankzij zijn uitstekende reukvermogen kon hij goed verdwaalde reizigers opsporen.

Tegenwoordig wordt de Sint Bernard niet meer gebruikt als reddingshond, maar als gezinshond. Echter staat hij wel nog altijd symbool voor reddingshonden. Een ander symbool dat hierbij hoort, is het vaatje dat dan om zijn nek hangt. Het verhaal van het vaatje om de nek van de Sint Bernard lees je hier.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Sint Bernard nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw lieve hond!

De geschiedenis

Als je meer wil weten over het vaatje van de Sint Bernard, moet je eerst meer weten over de geschiedenis van het ras. Het verhaal van de hond zoals we hem vandaag de dag kennen, begint ergens op de hoge bergpieken rond de Sint-Bernhardpas. Rond het jaar 1050 waren er roversbendes actief op deze pas, maar gelukkig kon de monnik Bernhard van Menton deze bendes verdrijven.

Als dankbetuiging besloot hij om daar een klooster te stichten, precies op dezelfde plek als waar eerst de tempel stond. De monniken maakte van het klooster een hospitium, zodat het ook meteen een schuilplaats was waar alle reizigers die deze pas passeerden een veilig onderkomen konden krijgen.

Een toevallige reddingshond

Waarschijnlijk ontstond de taak van de Sint Bernard als reddingshond per toeval. De monniken maakten veel tochten door de omgeving en namen de honden hierbij mee. Het viel hen op hoe goed de honden de weg wisten, zelfs onder barre omstandigheden.

Tijdens deze tochten lieten de honden waarschijnlijk ook zien hoe de bedolven en verdwaalde reizigers op konden sporen. Dat paste natuurlijk heel goed bij de functie van het klooster, wat een hospitium was. Waarschijnlijk besloten de monniken daarom om verder te fokken op het oriënteringsvermogen en het fantastische reukvermogen van de Sint Bernard.

De oudste verhalen van dit klooster zijn zo’n drie eeuwen oud en in die periode zijn er waarschijnlijk meer dan tweeduizend mensenlevens gered door de Sint Bernard. Tegenwoordig zijn ze wel nog altijd aanwezig in het klooster, maar vooral als vermaak voor de gasten en bezoekers. Ze worden officieel namelijk niet meer ingezet als reddingshonden.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Sint Bernard wordt ook uitgebreid behandeld in Sint Bernard Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Legendarische verhalen

Weinig hondenrassen hebben een reputatie zoals die van de Sint Bernard. Ze staan namelijk bekend als een hond die vele levens heeft in de sneeuw in de Zwitserse Alpen. Dit heeft menig filmmakers, schrijvers en schilders geïnspireerd en hierdoor is de hond erg bekend geworden. Dit heeft er echter ook voor gezorgd dat er wat dingen zijn waar de Sint Bernard bekend om staan, maar die eigenlijk niet echt kloppen.

Zo wordt deze hond bijvoorbeeld vaak geassocieerd met een vaatje cognac of brandewijn. Het verhaal gaat dat zij deze altijd eentje om hun nek hebben hangen zodat verdwaalde of verongelukte mensen in de sneeuw lekker warm zullen blijven. Dit is helemaal verzonnen.

Een slokje alcohol zou namelijk de bloedvaten van een onderkoeld persoon alleen maar wijder maken waardoor hij of zij alleen maar sneller af zou koelen. Dat is dus geen slim idee. Wel is het echt waar dat in de afgelopen eeuwen er heel veel bergwandelaars zijn die verdwaald waren en hun aan de reddings- en speurkwaliteiten van de Sint Bernard te danken hebben.

In de media

De kans is groot dat je de Sint Bernard een keer in de media hebt gezien. Ze zijn echter niet alleen hierdoor bekend, want dit ras was ook al beroemd voordat de televisie bestond. Dankzij hun mediagenieke verschijning is deze hond over de heel wereld beroemd. Hierdoor is ook meteen het misverstand met de vaatjes die met alcohol gevuld zouden zijn ontstaan.

Waarschijnlijk heeft een Engelse schilder genaamd Edwin Landseer deze mythe gelanceerd. Hij maakte in 1820 het schilderij Alpine Mastiffs Renimating A Distressed Traveller. De monniken van het Sint-Bernhard klooster beweren dat het nooit daadwerkelijk zo is geweest, maar het is wel waar dit ras bekend om staat.

Leer alles over jouw lieve Sint Bernard

Wil je álles leren over jouw Sint Bernard? Bekijk dan ook het Sint Bernard Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Het vaatje

Het vaatje dat om de nek van de Sint Bernard zou hangen, ziet er ook altijd hetzelfde uit. Het is namelijk een klein, houten tonnetje dat er eigenlijk een beetje uit ziet als een kleine regenton. Hij heeft ook een houtkleur, maar je kunt hem vooral herkennen aan zijn rode rondje met daarin een wit kruis. Dat is natuurlijk zo’n beetje overal het teken van de EHBO.

Meestal is dit teken dan ook duidelijk te zien op de voorkant van het tonnetje, maar het kan ook juist op de ronde zijkanten staan. Het vaatje zit vastgemaakt aan de halsband van de Sint Bernard.

Een bekende Sint Bernard

Net als bij mensen zijn er soms ook beroemde honden. De beroemdste Sint Bernard die ooit geleefd heeft in de Alpen moet Barry wel zijn. In de volksmond stond hij bekend als ‘Barry der Menschenretter’. Deze hond heeft namelijk tientallen mensen onder de sneeuw vandaan gehaald. Barry was actief in de Sint-Bernhardpas tot het jaar 1812.

Na een kort pensioen overleed hij en werd hij opgezet in Bern, uiteraard met tonnetje om zijn nek. In het echt heeft hij dit tonnetje echter nooit om gehad. Hij kreeg zelfs een ereplekje in het Natuurhistorisch Museum, waar je hem nog altijd kunt bewonderen. Barry werd gezien als een viervoetige nationale held en is vanaf dat moment nog altijd het ideaalbeeld waar fokkers van Sint Bernardhonden naar blijven streven.

Knuffeltjes en kostuums

Ondanks dat het verhaal van het vaatje van de Sint Bernard dus verzonnen is, zie je hem nog altijd overal. In souvenirwinkeltjes in de bergen zie je vaak knuffeltjes in de vorm van een Sint Bernard en die hebben dan altijd het bekende tonnetje om hun nek hangen. Daar blijft het echter niet bij.

Op het internet zijn ook genoeg dingen te koop rondom de Sint Bernard. Zo heb je bijvoorbeeld kostuums om je te verkleden en zelfs standbeeldjes van de Sint Bernard, uiteraard inclusief vaatje. Je kunt ook alleen het vaatje kopen. Vaak zitten er dan ook beugels aan om het tonnetje aan de halsband van je hond te bevestigen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Sint Bernard?

Bekijk dan het Sint Bernard Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.  En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →
(Niet goed, geld terug garantie)

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Sint Bernards. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Sint Bernard wilde weten in één compleet e-book!”

Sint Bernard Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Sint Bernard!

  • Wil je een Sint Bernard kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Sint Bernard zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Sint Bernard trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Sint Bernard de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Sint Bernards en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Sint Bernard Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Sint Bernard Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Sint Bernard Handboek interessant zal vinden.

Welkom Sint Bernard vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!